Mijn Verbouwlening: nieuwe renteloze lening

20/09/2022 16:11:10

Mijn verbouwlening
De renteloze lening of de ‘Mijn Verbouwlening’ is een initiatief van de Vlaamse Overheid waar eigenaars een aanvraag voor kunnen indienen vanaf 1 september 2022. Men kan renteloos tot €60.000 euro lenen, met een maximale looptijd van 25 jaar. Dit bedrag kan ingezet worden voor zowel de woningkwaliteit, als voor de energieprestatie.

Wie kan er gebruik van maken?
De overheid beschrijft de volgende vier doelgroepen die er gebruik van kunnen maken:

  • Particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomstencategorie: hierbij wordt rekening gehouden met bepaalde inkomensgrenzen (zie voorwaarden)
  • Verhuurders via een sociaal verhuurkantoor
  • Particuliere eigenaar-verhuurders: hier zijn geen inkomensgrenzen van toepassing, de huurprijs mag niet boven de 900 euro liggen (1000 euro in centrumsteden). Bovendien is er ook sprake van een korting op de lening naarmate de hoogte hiervan
  • Niet-commerciële instellingen: verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en coöperatieve vennootschappen.

 
Belangrijke zaken voor het aanvragen van deze lening:

  • U moet gedomicilieerd zijn in het eigendom die u zal renoveren
  • Wie vanaf 1 oktober 2022 een woning koopt met label E of F komt niet in aanmerking voor de lening (zie blog EPC)
  • Het eigendom moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest
  • Het eigendom moet minstens 15 jaar oud zijn (zie hier voor de uitzonderingen)

 
Hoe aanvragen?
Bent u dus van plan om een dakrenovatie uit te voeren, de elektriciteit en het sanitair aan te pakken of een warmtepompboiler te installeren? Bekijk alvast eerst alle voorwaarden op de website van de Vlaamse Overheid en dien vanaf 1 september een aanvraag in bij het Energiehuis van uw gemeente of stad.

Heeft u nog verdere vragen over uw renovatie? Vraagt u zich af of het beter is uw woning voor verkoop te renoveren? Contacteer dan onze vastgoedcoach via vastgoedcoach@urbis.be
of telefonisch via 09 233 15 30.