NU VERLENGD: verlaagd BTW-tarief 6% voor nieuwbouw

25/09/2023 19:21:26

Het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% voor plaatsvervangende nieuwbouw was een tijdelijke maatregel (tot 31/12/2023) die de Belgische regering heeft ingevoerd om huizenkopers aan te moedigen te kiezen voor energiezuinige nieuwbouwwoningen én om de vastgoedmarkt te stimuleren.

In oktober 2023 besliste de Belgische regering om deze tijdelijke maatregel van het verlaagd btw-tarief van slechts 6% i.p.v. 21%BTW voor bouwprojecten van bouwheren als natuurlijke persoon voor onbepaalde tijd te verlengen. Voor de aankoop van nieuwbouwwoningen via bouwpromotoren eindigt echter in principe het voordeel onherroepelijk op 31/12/2023.

Gelukkig is er voor deze woningen wel een overgangsmaatregel voorzien:

Projecten waarvan de vergunning werd ingediend voor 1 juli 2023 kunnen in 2024 nog gefactureerd worden aan het verlaagde tarief van 6%BTW!

Voor kopers van een nieuwbouwwoning via een bouwpromotor betekent het dus dat diezelfde woning vanaf 1 januari 2025 15% duurder zal zijn want vanaf dan wordt alles onherroepelijk gefactureerd aan 21%BTW.

 

Welke nieuwbouwprojecten komen in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde BTW tarief van 6% moet de woning aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het moet gaan over plaatsvervangende nieuwbouw: de nieuwe woning moet dus gebouwd worden op hetzelfde kadastraal perceel als het af te breken gebouw.
  • De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouwwoning mag maximaal 200m2 zijn.

In onze vastgoedportefeuille komen onderstaande nieuwbouwwoningen in aanmerking voor het verlaagde BTW tarief van 6%BTW. Het verschil in kosten tussen 6% en het gebruikelijke btw-tarief van 21% maakt bij deze woningen een groot verschil! U kunt dus nog tienduizenden euro's besparen bij de aankoop van een nieuwe energiezuinige woning. 

Naast het uitzonderlijke financiële voordeel van 6% BTW zijn deze woningen ook volledig future proof! Dankzij de energiezuinige technieken en hoogwaardige afwerking bent u voor jaren zeker van een uitermate aangenaam wooncomfort zonder onverwachte kosten.

 

Oosterzele - Smissenhof (laatste woning met 3 slaapkamers)

Kortrijk - Nieuwenhuyze (laatste 2 loftwoningen met 3 slaapkamers)

Zulte/Machelen – Olympia (laatste 4 woningen met 3-4 slaapkamers) 

Blankenberge – Iguazu (laatste 1 slaapkamer appartement)

 

 Kan iedere koper van het verlaagde BTW tarief genieten?

Om van het verlaagde BTW tarief te kunnen genieten zijn er wel een aantal regels waaraan u moet voldoen:

  1. U moet de woning aankopen als een “natuurlijk persoon”
  2. De woning moet uw enige en eigen woning zijn. U mag dus geen andere eigendommen bezitten.
  3. De woning moet voor minstens 5 jaar uw enige en eigen woonplaats zijn.

Bovenstaande regels moeten bovendien minstens 5 jaar behouden blijven.

 

Heeft u interesse in een van onze woningen of wilt u meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via e-mail (info@urbis.be) of telefoon (09/233.15.30). We bekijken voor u de mogelijkheden en begeleiden u doorheen het volledige aankoopproces.